ÄCKLIGA BLODKVALSTER

Allmänt / att bli av med blodkvalster, att veta om höns, biskopsdotter.se, blodkvalster, höns, kvalster på höns, sanering av hönsgård, sanering av hönshus / Permalink / 2

Om ni undrar varför bloggen inte har uppdaterats så mycket så är det för att våra höns blev angripna av kvalster för typ en vecka sedan och vi har jobbat konstant med att få bort de i en veckas tid nu. 

Det är så sjukt äckligt och väldigt svårt att bli av med. 

Vi tror att det rör sig om blodkvalster då de bara kommer fram när det blir mörkt. 

Det började med att vi såg små gråa kryp på några ägg och så började vi googla. 

Det verkar som att vi upptäckte det tidigt då ingen av hönsen har blivit lidande på ben, mage mm. 

Alltså man ska veta vad man ger sig in på när man skaffar höns, det är mycket man ska ha koll på och vi har verkligen fått lära oss genom att göra det/drabbats av det. 

Vi är fortfarande inte klara med saneringen, vi hoppas på att kunna måla om hela hönshuset i morgon när fogen har torkat, sedan ska det upp ny sittpinne, nya reden och alla höns ska tvättas i såpa och bli insmorda med vaselin på fötterna. 

Vi har i princip rivit hela hönshuset, alla reden och sittpinnar har vi eldat upp, Linus har fått städa ur ordentligt då jag är gravid, han har såpat och skurat hela huset. 

Sedan så har vi sprayat på alla möjliga medel, väntat ett dygn, lyst på natten för att se om de är kvar, sprayat igen och nu till sist fogat och spacklat igen alla springor i hela huset då blodkvalster gömmer sig i de på dagen och kommer fram på sittpinnar, reden och väggar på natten. 

Alltså det är så sjukt äckligt och hela familjen har skrubbats rena varje kväll. 

Det jobbigaste är att det sprids så lätt, det kan spridas via vildfåglar som flyger in i deras hönsgård, det kan spridas via människor om någon tex har varit hos en annan hönsfarm och de har kvalster, det kan spridas via råttor och framförallt via nya höns. Så om ni skaffar höns, kolla dem noga och framförallt, bygg hönshuset korrekt! 

Det ska i princip inte finnas några springor i ett hönshus, håll det så kliniskt rent det går, inga onödiga krokar eller en massa reden mm. 

Nu när vi blir klara så ska vi endast ha en sittpinne och sedan två plastlådor på golvet med halm i som de får värpa i. Sedan ska vi ha sågspån på golvet, det är allt. 

Vi ska måla hela insidan vit så att man lättare upptäcker små kryp också. 

Jag är helt utmattad, det här har tagit så mycket energi och tid från andra projekt som vi måste bli klara med. 

Nu är jag även livrädd för att vi ska få kvalster igen så jag är jättenoga med att låsa så att ingen bara kan gå in till våra höns, vi har lagt nät över komposterna då vilda fåglar gillar att gotta sig i dem och Elleonora får inte gå in till hönsen själv längre. 

Det kanske låter dramatiskt, men det här vill jag inte göra om! 

Sedan så kanske det kommer någon kyckling denna vecka då vi har en höna som ruvat i nästan två månader nu. 

Jag la ägg under henne för typ 3 veckor sedan då jag tyckte så synd om henne och för att jag är orolig över att hon ska ruva ihjäl sig. 

Men de ägg som jag la under henne kommer från affären (Ekologiska ägg) och jag har ingen aning om ifall det kommer funka, jag har bara läst och hört att det kan gå. 

Har man kvalster så tycker jag att man bör göra allt man kan för att bli av med de, för det är obeskrivligt jobbigt för hönsen, framförallt med blodkvalster då de suger blod från hönsen och i värsta fall så dör hönsen utav dem. Det kliar något enormt på hönsen och äggproduktionen upphör mm, så det här är inget att leka med eller bara vifta bort. 

 

Jag tänker göra ytterligare ett inlägg när vi är helt klara med hönshuset, det är bara fråga om ni undrar något, vi har lärt oss en massor. 

Kan tipsa om dessa medel: Grön såpa, Radar Spray, Stalosan, myr och kvalsterstopp. 

Sedan så kan man även få medel utskrivet av veterinär, men vi testade dessa 5 först och nu har vi inte sett några kvalster. 

Sedan självklart, töm hela huset på ALLT, byt ut allt, skrubba rent, måla om, foga alla springor och tvätta ALLA höns och ägg. 

Kasta även alla ägg som värpts under saneringstiden. 

 

Vi rev även ut golvet och byggde nytt, har nu lagt en plastmatta och fogat längst alla kanter. 

Sedan så har vi städat hela utegården och låst alla andra hus tillsvidare, vi måste tvätta alla höns innan de får gå in i något annat hus och så måste vi även vara helt säkra på att inget annat hus har blivit angripet. 

 

Nej, det här är inte kul! Men vi har lärt oss en massor och det var bara en tidsfråga, nu vet vi vad man ska göra och hur man blir av med dem. 

Jag var lite naiv i början och trodde att vi hade ett jättebra hönshus. Hönshuset var jättefint men det var ju fullt med springor, något som jag inte hade en tanke på innan. 

Jag hoppas verkligen att vi har blivit av med dessa äckliga kryp nu och att alla höns mår bra. Jag drömmer om kvalster och det kliar överallt. 

/ Lilié 

#1 - - Fia:

Usch, det låter verkligen inte roligt. Ni är så duktiga och gör allt för era djur, roligt att se! Sköt om er 😊

Svar: Tack 💗
Lilie Biskopsdotter

#2 - - Sofia:

Usch jag lider med er! I söndags sanerade vi hela vårt hönshus för röda kvalster vi med,uppetäckte dem tidigt denna gång, fann dem i en springa på sittpinnarna, nu är alla pinnar utbytta, det är skrubbat och sanerat och vi har sprayat med baymite, det veterinären skriver ut,kostar tusenlappen och är jättedrygt
Förra året hade vi så mycket kvalster så man kunde inte ens sätta foten i hönshuset utan att det kryllade av äckliga små djur över hela fötterna, vidrigt verkligen! 😬 hoppas ni lyckas bli av med dem, tyvärr tror jag vi kommer få göra 1-2 saneringar per år då det som du säger är så lätt att få dessa kvalster....

Svar: Ja asså de är så svårt att bli av med, baymite kommer jag köpa nästa gång. Nu körde vi även Kiselgur.
Lilie Biskopsdotter

Till top