BIRKA - VIKINGASTADEN

Allmänt, ELLEONORA, Resor, Samarbeten / att göra med barn, birka, biskopsdotter.se, dagskryssning, mälaren, rederi mälarstaden, utflyckt, vikingar, vikingastaden birka / Permalink / 0

I går var det Elleonoras namnsdag och det firade vi med en båtresa till Vikingastaden Birka

Allt gick så otroligt smidigt för båten gick ifrån Kungsängen där vi bor :D 

Vi åkte med Rederi Mälarstaden och båten Havsörnen. 

Sedan tre år tillbaka så går det turer från Kungsängen, men självklart stannar båten på fler platser och gör fler turer. 

Vi valde som sagt att åka till Birka, men det finns även turer till kakslottet Taxinge, Räk och Matkryssningar samt slottskryssningar. 

"Havsörnen" hämtade upp oss vid Kungsängens Ångbåtsbrygga kl 11:00 och vi var  framme vid Birka ca 12:30. 

Där hade vi 2,5 timmar på oss att utforska Vikingastaden, nu i efterhand så känner både jag och Linus att vi skulle behövt mer tid då vi inte hann se allt. Men eftersom att Birka inte ligger så långt bort så kanske vi kan ta oss dit igen med egen båt i sommar. 

 

Vi var rätt tidiga till båten, så Elleonora fördrev tiden med att kasta sten och ligga ner på bryggan och kolla på fiskar. 

Dagen började väldigt mulen och vi trodde att det skulle regna en del, men när vi väl kom fram till Birka så sprack det upp och det blev otroligt varmt. 

 

Ett tips om ni går på från Kungsängen, försök att gå på först på båten. Vi gick på sist för att jag ville ta fina bilder och då fick vi knappt plats. 

Vi hittade ett bord där det satt ett äldre par, där kunde vi tränga oss in. hade vädret varit bättre på utresan så hade vi även kunnat sitta uppe på soldäck, det gjorde vi på hemresan. 

 

Väl på båten beställde vi mackor och fikade medan vi tittade ut på Mälaren. Det var jättemysigt, Elleonora tyckte också att det var jätteroligt att åka båt. 

 

När vädret sprack upp lite så gick vi ut på soldäck, tog dessa söta bilder på Elleonora och Linus <3 

 

Men sedan började Elleonora luta sig lite förmycket över kanten, vi fick säga till ett flertal gånger och tillslut fick vi gå in igen. 

 

När vi kom fram till Birka så besökte vi museet först samt handlade lite saker i "vikingaaffären" 

 

Sedan besökte vi vikingabyn, där träffade Elleonora genast en kompis och ville inte gå vidare. 

Linus fick syn på pilbågsskytte och sköt såklart en massa pilar, de som anordnade pilskyttet ville att Linus skulle börja i deras förening då han satte alla pilar i mitten :P 

 

Det finns en massa skoj för barnen där, bla så går det lösa Får och ett litet Lamm följde efter oss när vi besteg ett berg. 

 

Jag hade så gärna velat äta på Restaurangen "Särimner" men vi hade inte tid så det räckte. 

Lite info från deras hemsida:  

"Inför sommaren 2017 har restaurang Särimner fått sig en rejäl ansiktslyftning. I samarbete med Martin "E-type" Erikson har restaurangen "vikingifierats" och du tas med på en resa 100 år tillbaka i tiden, både vad gäller helhetsupplevelsen och smaklökarna. Här får du uppleva grillkvällar, njuta av trevligt umgänge och god mat. Några kvällar i juli anordnas även musikunderhållning. Du som tar dig hit med egen båt kan enkelt lägga till i Birkas gästhamn."

 
Så häftig inredning: 
 
 
Dags att åka hem: 
 
 

Jag kan starkt rekommendera denna dagsutflykt med Rederi Mälarstaden, och framförallt om man har barn! 

För mer info besök rederimalarstaden.se 

/ Lilié 

Till top