BARNEN I KRAMDALEN

Allmänt / barnen i kramdalen, biskopsdotter.se, boksmart.se, nättroll, pedofiler / Permalink / 0

Det finns så mycket som man oroar sig för när man fått barn, men en sak som slår extra hårt i mitt hjärta är när jag läser om barn som blir sexuellt utnyttjade. 

Mina tankar kring det började redan när jag var liten då min mormor och morfars grannbarn blev kidnappade när det var på semester med sina föräldrar i Thailand. 

De försvann på en marknad och kom aldrig hem igen. 

Den händelsen satte så djupa spår i mig och jag ville tala om detta ämne med vuxna. 

Men när jag var liten så kändes det som att det var tabu att prata om sådant, egentligen allt som var känsligt skulle man inte prata om. 

Tiden har verkligen ändrats och nu tycker jag att det finns så mycket hjälp att få och mycket information kan spridas tack vare internet. 

Dock kan internet (som allt annat) vara förrädiskt också och många barn hamnar i knipa på grund av just internet. 

Bilder sprids och gärningsmän kan ta reda på väldigt mycket information om sina offer innan de begår brotten. 

Jag tänker ofta på vad jag lägger ut för bilder på mina barn, ibland kan jag känna att jag bara vill stänga ned allt och låsa in mig. Men det löser inget och jag vägrar att lägga mig för dessa monster. 

Däremot så har de vunnit på ett sätt, jag lägger aldrig ut nakenbilder på mina barn där man ser intima delar, jag tycker ju att det ska vara helt naturligt men vår värld fungerar tyvärr inte så. 

Jag har börjat prata med Elleonora om vad som är rätt och fel när det kommer till hennes kropp. 

Vi diskuterar mycket och jag frågar henne hur hon känner kring kramar och pussar hos folk som hon inte känner så bra. Jag, eller vi ska jag säga. Vi har varit tydliga med att hon behöver inte krama någon om hon inte vill, det gäller även oss. Ingen ska ta henne på rumpan eller snippan om hon inte vill det och verkligen inte någon som hon inte känner! Men visst kan sexualbrott förekomma inom familjen också, det är till och med väldigt vanligt tyvärr. 

Därför vill jag lära henne att hennes kropp är hennes kropp och ingen får ta på den om hon inte vill. 

Vi har även pratat om att man aldrig ska följa med någon som man inte känner. 

Allt detta och mer står det om i boken "Barnen i Kramdalen" som jag fick förfrågan om av författarna ifall jag ville ha hem och sprida budskapet. 

Det var en självklarhet för mig och vi har läst boken nu tillsammans med Elleonora. 

Boken startar tankar hos både oss vuxna och Elleonora, den öppnar upp för att tala om just detta ämne. Boken handlar kort om att man inte ska behöva krama någon om man inte vill, om tafsare och pedofiler samt nättroll. 

Eftersom att Elleonora är för liten för att sitta vid datorn så har jag hoppat över den biten, men den biten är extremt viktig för äldre barn. Hela vårt samhälle är digitaliserat och det är vanligare nu att ungdomarna har en mobil än att det utför någon sport. 

 Boken är skriven i samarbete med organisationen "Treskablinoll

De får 10 kr per såld bok så att de kan fortsätta arbetet och kampen för att minska sexuella övergrepp på barn. 

 
Ni hittar boken hos Boksmart.se
/Lilié  
Till top